Gotowanie dla psa w domu – wady i zalety

Zapewnia urozmaicone żywienie, ale jest czasochłonne. Pozwala obejść się bez ulepszaczy smaku i konserwantów, ale wymaga wiedzy. Jakie jeszcze wady i zalety ma gotowanie dla psa w domu? Może to idealne rozwiązanie dla Ciebie i Twojego psa?

gotowanie dla psa wady i zalety

Gotowanie dla psa czyli po prostu przyrządzanie psu posiłków samemu w domu. W tym zawiera się każdy posiłek psa, który nie jest gotową karmą, a stanowi pokarm przygotowany przez właściciela. Jakie są zalety i wady takiego sposobu żywienia i czego jest więcej? Sprawdź poniżej.


A jeżeli karmisz psa gotową karmą, to koniecznie oblicz ile dokładnie karmy powinien otrzymywać Twój pies. Zrobisz to błyskawicznie z naszym nowym kalkulatorem „Ile powinien jeść pies”!


Gotowanie dla psa – zalety

Największą zaletą gotowania dla psa jest znajomość każdego składnika w przygotowywanym posiłku. To my wówczas decydujemy co i w jakich ilościach dorzucimy do pokarmu. Dzięki temu unikamy dodatku substancji konserwujących, barwników lub innych ulepszaczy.

Drugim ogromnym plusem jest urozmaicenie diety. Gotując dla psa w domu możemy zagwarantować mu różnorodność używanych produktów oraz styczność z wieloma smakami i zapachami.

Oprócz tego możemy podawać psu produkty, na których nam zależy. Na przykład składniki ekologiczne. Dużo łatwiej jest zrobić samemu posiłek „BIO” ze składników ekologicznych niż szukać takiej karmy na półkach.

Ponadto wiele właścicieli żywiących swoje psy w ten sposób twierdzi, że jest to tańsza opcja niż kupowanie gotowych karm w sklepie. Aczkolwiek w tym przypadku nie jestem tego do końca pewna, więc traktuj to z dystansem.

gotowanie dla psa

Wady gotowania dla psa

Według mnie największą wadą gotowania dla psa w domu jest trudność w prawidłowym zbilansowaniu posiłków. Nie zawsze produkty, które chcemy użyć akurat są dostępne, a niekiedy nie posiadamy odpowiednich zamienników.

Dodatkowo do dobrego bilansowania diety psa potrzebny jest ogrom wiedzy. Przyznam szczerze, że ja z moim obecnym stanem wiedzy (który chyba nie jest niewielki) bałabym się wprowadzić gotowanie dla psa w domu. To duże wyzwanie i powierzanie życia psa w swoich rękach. Na każdym kroku stresowałabym się, że czegoś podaję za mało, a czegoś zbyt wiele. A efektów przecież nie widać od razu. Niedobory lub nadmiary składników mogą być niekiedy zauważalne dopiero po kilku miesiącach lub nawet latach.

Ponadto strawność posiłków przygotowanych w domu jest niższa. Im mniej przetworzony produkt, tym zazwyczaj zdrowszy. Aczkolwiek jednocześnie mniej przetworzony produkt to również produkt gorzej dostępny dla organizmu, czyli mniej strawny. Finalnie jest więc dostarczane psu mniej składników odżywczych.

Ostatnia sprawa to praco- i czasochłonność. Z gotowaniem dla psa jest jak z gotowaniem dla ludzi – to po prostu zajmuje czas i wymaga włożenia w to pracy.

Podsumowanie

Jeżeli czujesz się na siłach przygotowywać dla psa posiłki samemu, możesz spokojnie zastąpić tym gotową karmę. Jednakże zawsze zalecałabym uprzednie konsultacje z certyfikowanym dietetykiem zwierzęcym bądź lekarzem weterynarii specjalizującym się w żywieniu zwierząt. Wykonywanie badań (np. badanie krwi i moczu) monitorujących prace organizmu również byłoby wskazane w tym wypadku.

Jeśli natomiast nie jesteś przekonany do tego typu diety, to postaw na dobrą gotową karmę dostępną w sklepie. Wiele z nich znajdziesz na moim listach #5NAJ.

Ściskam, Kasia

Follow my blog with Bloglovin