Mączka mięsna w karmie – nie ma się czego bać!

Wokół tematu mączek w karmach dla psów i kotów krąży wiele mitów. Dlatego przyszła pora wyjaśnić sobie porządnie czym jest mączka mięsna oraz dlaczego nie musimy się jej obawiać w składzie karm.

mączka mięsna w karmie

Przyznaję się bez bicia, że sama przez długi czas byłam przekonana, że „mączki są be”. Jednakże wystarczyło się na chwilę zagłębić w ten temat i już mam zupełnie inne podejście. Jak to naprawdę jest z tymi mączkami?

Mączka mięsna – co to jest?

Mączka mięsna to nic innego jak pozbawione wody mięso. Inaczej mówiąc (tj. używając synonimów) jest to mięso wysuszone, liofilizowane, dehydratyzowane lub sproszkowane. W związku z tym dlaczego reagujemy źle na widok w składzie frazy „mączka z kurczaka”, ale już „dehydratyzowane mięso z kurczaka” nam nie przeszkadza? Przecież to to samo!

Ciekawostką jest, że w języku angielskim występuje tylko jedno określenie na mączki i jest nim słowo „meal”. Przy tłumaczeniu etykiet na język polski, producent może świadomie użyć wyrazów bliskoznacznych, unikając wpisywania słowa „mączka”, które z jakiegoś powodu jest gorzej odbierane przez właścicieli zwierząt.


Sprawdź jak poprawnie czytać etykiety karm dla zwierząt z naszą serią ETYKIETY.


Jednak trzeba tutaj zaznaczyć jedną bardzo ważną rzecz. Bowiem rodzaje mączek zwierzęcych są różne i trzeba koniecznie zwracać uwagę na to, z jaką mączką w danym wypadku mamy do czynienia. Dla dobrego zobrazowania podzielę mączki na dwie grupy:

  • mączki pożądane w karmach, czyli takie które mówią nam z jakiego mięsa zostały stworzone, na przykład: mączka z kurczaka, mączka mięsna z jagnięciny, mączka z wieprzowiny,
  • mączki niepożądane w karmach, tj. takie, które ukrywają przed nami z jakich produktów powstały. Wówczas w takiej mączce może się znaleźć wszystko. A przede wszystkim nie znamy rodzaju mięsa z jakiego powstały. Będą to wyrażania takie jak: mączka mięsna, mączka zwierzęca, mączka z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, mączka drobiowa.

Od razu zaznaczam, że nie jest to żaden oficjalny podział, a jedyne moje wyjaśnienie różnic między poszczególnymi rodzajami mączek mięsnych. Mam nadzieję, że pomoże Ci odróżnić mączki „dobre” od tych ‚złych”.

Mięso a mączka mięsna

W takim razie co jest lepsze w karmach dla zwierząt – mięso czy mączka mięsna? Przy produkcji mączki wygotowuje się wodę, więc finalnie pozostają tylko wartościowe składniki odżywcze. Jest to swojego rodzaju bomba proteinowa. Stąd jeśli w składzie jest podane „mączka mięsna z kurczaka – 40%”, to te 40% naprawdę tam znajdziemy.

Z kolei jeżeli w składzie widzimy „świeże mięso z kurczaka – 60%” to możemy być pewni, że finalnie w karmie jest go znacznie mniej. Ilości produktów w składzie karmy są zazwyczaj podawane przed obróbką termiczną. A mięso składa się w większości z wody (ok. 70%). Dlatego w przypadku składników „świeżych” lub „surowych” w końcowym etapie mięsa zdecydowanie ubędzie.

Podsumowanie

Wnioski? Chyba wiele przemawia za tym, że mączki mięsne są bardzo pożądane w karmach dla psów i kotów. Jednakże koniecznie musi być opisany rodzaj mięsa, z którego powstały. Tylko wtedy będziemy mieć pewność co do jakości mączki mięsnej.

Ściskam, Kasia

Follow my blog with Bloglovin